Droppe til innhold

Digitale tjenester

Som låner hos oss får du gratis tilgang til digitale bøker, lydbøker og aviser. I mange av tjenestene logger du inn med ditt nasjonale lånekort. Du får nasjonalt lånekort ved å komme innom oss eller opprette selv på nett. Alle med fødselsnummer eller DUF-nummer i Norge kan få nasjonalt lånekort.

Hvis du ikke har kort kan du opprette et her. Da kan vi hente deg inn i vårt biblioteksystem neste gang du besøker oss. 

Besøk biblioteket for å lese digitale aviser fra Nasjonalbiblioteket. Spør oss om hjelp til innlogging, enten på egen enhet eller bruk en av Allhjørnets data/nettbrett.

Via biblioteksøk kan du låne litteratur fra alle norske bibliotek, og du får direkte tilgang til litteratur som er digitalisert hos Nasjonalbiblioteket. Du må ha nasjonalt lånekort for å benytte deg av denne tjenesten. 

 

Du kan låne gratis e-bøker og e-lyd-bøker til telefon og nettbrett. Last ned gratis-appen Bookbites. Dette er et gratis tilbud, og det eneste du trenger er et lånekort fra biblioteket for å komme i gang. I Bookbites finner du både romaner og fagbøker, lesestoff for barn og voksne, og lydbøker. 

Les mer om Bookbites.

Det finnes mange nettsider som har e-bøker en fritt kan lese på nett eller laste ned. Her er noen tips om sider som har norsk innhold:

  • epub.no har laget en oversikt over frie norske e-bøker. Her finner en over 270 klassiske verk, blant annet Faderen av Bjørnson og Soga um Gunnlaug Ormstunge.
  • Bergen offentlige bibliotek har digitalisert alle verkene etter Nordahl Grieg.
  • Litteraturbanken i Sverige har over 1000 svenske klassikere i epub- og pdf-format. 

Hos Internet archive finner du mye fritt innhold, inkludert lydbøker. Det meste er på engelsk, men du finner også innhold på andre språk. Project Gutenberg er en portal der engelskspråklige bøker blir gjort tilgjengelige etter at opphavsretten er gått ut.

Du kan skaffe deg nasjonalt lånekort på nett, og ta i bruk flere av de digitale tjenestene med en gang. Noen tjenester avhenger av at du kommer innom biblioteket for å registrere ditt nye nasjonale lånekort inn i biblioteksystemet vårt, et eksempel på dette er Bookbites. 

Ønsker du et fysisk, nasjonalt lånekort? Du kan fylle ut søknad om lånerkort her på vår nettside og kortet kan hentes på biblioteket. Husk ID med bilde.

Alt som gis ut i Norge skal avleveres til Nasjonalbiblioteket for bevaring. På Nasjonalbibliotekets nettbibliotek kan du søke i bøker, aviser, bilder, kart, tidsskrift, brev, noter, plakater og mer. Mye av dette får du full tilgang til fra egen skjerm.

Noe får du bare tilgang til hvis du er på et bibliotek. Du kan lese mer om hvem som har tilgang til hva på denne siden. Åndsverkloven gir digital tilgang til pliktavlevert materiale for forsknings- og dokumentasjonsformål i norske folkebibliotek. Du kan lese mer om ordningen her. 

I Verdensbiblioteket finner du e-bøker for voksne og barn på arabisk, bosnisk, kroatisk, serbisk, persisk, somali, tigrinja og tyrkisk. Vi har også et lite utvalg lydbøker på arabisk og persisk. Verdensbiblioteket er gratis å bruke og åpent for alle i Norge, så lenge du besøker siden fra en norsk IP-adresse.